söndag 12 december 2010

... Vrångö....

Sjökort 931 SE, 9313 SE 57*34,5 11*46,8 E

... blir första hamn ut i min alldeles egna lilla hamnguide. Vi börjar alltså i Göteborgs södra skärgård. Egentligen skulle man väl börja med Tistlarna, men har bara varit där en enda gång, i halvroligt väder, och lite småtrassel. Fast vi träffade folk vi kände så visst var det trevligt,  men det berodde ju mest på sällskapet.

Jag tycker om Vrångö, för där finns allt man vill ha, behöver och lite till. Sen ligger den så nära vår hemmahamn så det är bara att dra iväg. Med "rätta" vindar så tar det inte mer än en timma. Vilket gör att man tom kan ligga kvar även på söndagen och ändå komma till jobbet i tid på måndagen.

På sommaren, finns det fantastiska badstränder som det aldrig är särskilt mycket folk på. Vi har flera gånger varit alldeles själva. Halva ön är ju dessutom naturreservat så det finns många långa fina stigar. Shopping finns inte, men en helt ok livsmedelsaffär och ett fik/restaurang/pub. Fräscha toaletter, duschar och möjlighet att tvätta. Sen finns ju den lilla fiskbilen med massor med godsaker också...... Det är lätt att segla till och man ligger tryggt för alla vindar, särskilt om man hittar en plats i den inre hamnen. Glöm inte att gå upp till gamla lotsutsikten - vi pratar utsikt! Perfekt läge för att käka räkor, man blir i alla fall populär hos fiskmåsarna....

Vid gästhamnen på västsidan ligger det tillräckligt med gamla fina hus för att jag ska drabbas av avundsjuka, på gränsen till missunsamhet, varje gång. Har jag sagt att här vill jag bo?

Lite officiella uppgifter:
Gästplatser: 130
Förtöjning: Ankring (i inre hamnen finns bojar) Vid lågsäsong ligger de flesta långsides, trots förbud
Klassificering enligt Gästhamnsguiden :
Säkerhet: 5
Miljö: 5
Toaletter: 5
Duschar: 5

För er mina kära landkrabbor, går det alldeles utmärkt att ta färjan från Saltholmen. Oavsett årstid, och hur man tar sig dit så är Vrångö väl värt ett besök.  Får en 8 av 10 möjliga på "Luvantoppen".


Sent på hösten har man hamnen för sig själv.
 


Vrångöborna är ett ärligt släkte....


Inga kommentarer: