måndag 15 mars 2010

Vad har rabarber och en propeller gemensamt?

Rabarber innehåller oxalsyra och det funkar jättebra att göra rent t ex propellern med. Eftersom vi tycker så mycket om rabarberpaj, så brukar vi äta upp rabarberna och köpa själva  oxalsyran i färghandeln. Låt delarna ligga i en blandning av oxalsyra och varmt vatten, nån timme. Ta upp och tvätta delarna i varmt vatten och putsa lite försiktigt, med Svinto. (Se så blänkande propellern är...) För två år sedan råkade vi ut för att propellern inte drev framåt pga. påväxt. Det löste sig, men kunde ha blivit riktigt farligt. 
Vi använder också oxalsyra på skrovet. Sprejar på, väntar en stund och sköljer av. Som i ett "trollslag" försvinner missfärgningen runt vattenlinjen. Sen ett par år tillbaka struntar vi dessutom i att måla med giftig bottenfärg. I stället åker vi till Hinsholmen två /tre gånger per säsong och lyfter upp båten. Är vi effektiva så tar det inte mer än en timma att göra rent skrovet, loggen och propellern. Kostnaden för detta är ungefär densamma som vad bottenfärgen skulle kosta. Dessutom så innebär det att vi kan vi göra rent båten från alger och "sörja". Bra tänkt va? En ren båt är en snabb båt!!

I år har vi tänkt testa Propshield. Det är en produkt baserad på lanolin (=ullfett) och ska skydda mot påväxt av havstulpaner. Återkommer med resultat!1 kommentar:

Anonym sa...

Snygg bild!