tisdag 30 mars 2010

På allmän begäran - jo det är faktiskt sant!

Mitt brödrecept börjar bli riktigt berömt. Har till och med synts förekomma på andras fredagsfika.....
Detta är ett fantastiskt recept som går att variera i all oändlighet. Framför allt går det att laga ombord, för er som har ugn. För oss som inte har ugn, funkar det jättebra ändå. Brödet håller sig väl i nästan en vecka. Sätt på lilla förklädet, häll upp en kopp kaffe så kör vi!


1. Börja med att sätta ugnen på 200 C.
2. Ta en ganska stor skål och rör i hop:
2 dl grovt rågmjöl
4 dl durum/dinkelmjöl
1 dl "krossade" linfrön"
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Ni kan ta vilket (annat) mjöl som helst och vilka (andra) kombinationer som helst! Rör om.

Alla ingridienser (förutom bikarbonat) kan bytas ut lite som man vill. I bland tar jag bara dinkelmjöl. I bland finns det lite "slattar" från olika mjölsorter. Jag har aldrig sett/märkt/kännt nån skillnad i kvalitet. Tvärtom - ta vad du har och bli lite överraskad! Du kan också lägga till, riven morot, hackade nötter, havregryn, råg/vetekross m.m. Tro mig, det går inte att misslyckas!

3. Häll i 3/4 dl honung (Kan också vara sirap, muscovadasocker, farinsocker, géle, sylt, marmelad..... eller inget alls....)
4. 2 dl vätska: kan vara porter, filmjölk, vanlig mjölk, youghurt, filmjölk, vatten eller en blandning av allt...
5. 2 msk keso, eller 2 dl (gärna smaksatt t ex "feta och oliv" )
6. Rör i hop allt och häll/klicka i den lösa degen (den ska nästan rinna så tveka inte att hälla i mer vätska om det behövs) i en bakform som rymmer ca 1,5 liter. Jag brukar hälla på t ex linfrön, sesamfrön, havregryn eller nåt liknande. Testa själv vad du gillar, men tveka inte!
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timmer
8. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk/handduk

OBS - det kräver ingen jäsning. Tar ca 2-3 minuter att "röra ihop". En timma i ugnen, ställer du timern behöver du inte passa, en liten stund att svalna, och det goda, och nyttiga brödet är färdigt!
Funkar alldeles utmäkt att rosta eller "rosta i en panna"


Lycka till och ta ut svängarna!

1 kommentar:

Tom Andersson sa...

Låter gott, ska ta och prova det någon gång. Var dock försiktig med att äta bröd gjort på bikarbonat allt för ofta då bikarbonat bryter ner b-vitaminerna i brödet.