fredag 25 mars 2011

.... väderfredag - nu med spa....

Jag och C ska på "väderspa" på Stenungsbaden Yacht Club 16-17 april. Vi ska alltså på "kurs" med "mannen, myten, legenden";  TV-meteorologen Lage Larsson,  läs mer här. Men schemat är lagt så att det både finns tid för spa, god mat och dryck och sovmorgon. Rena minisemestern, alltså. Men mellan nöjena ska vi lära oss lite också:
"Lördagen kommer att innehålla sådant väder som alla har nytta av då vi är på sjön. För att underlätta förståelsen av olika vädertyper och prognoser. Var och hur vi kan få tag på prognoser och hur och om man kan bedöma des träffsäkerhet. Vädret kommer att behandla Skandinaviska vatten och Västerhavet och Västkusten i synnerhet. Storskaligt väder som lågtryck och fronter, vindar, dimma, åska strömmar, vågor och viktiga molntyper.

Söndagen kommer att vara inriktad mot kappsegling som bankappsegling, distanskappsegling och havskappsegling. Här bygger de flesta besluten på egna kunskaper och iakttagelser. Därför går vi vidare med flera vädertyper för att få bättre förståelse samt titta på en annan typ av internetinformation som grib-data. Vi lär oss hur viktig luftens stabilitet är för vidare vindteorier. Mer om landbris och moln."
Men nu är det fredag - och ni vet vad som gäller! I dag har vi kommit fram till del 6 i Blurs  meteorologiskola för seglare. I dag handlar det om vindmönster kring bymoln

"I de fem första, lite längre artiklarna, har Måns Håkansson gått igenom de grundläggande teorierna och begreppen. Nu blir det lite mer finlir…
Sommar, sol, vind… och stackmoln. Men vissa dagar växer de fluffiga stackmolnen (cumulus) till sig på höjden och utvecklas med tiden till bymoln (cumulonimbus), med mörk undersida och det typiska ”städet” i toppen."
Bymoln (Cumulononimbus), med det typiska, mer diffusa städet i toppen.
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Då får vi se om vi ses där istället